Start » Skicklighetsspel

Skicklighetsspel

Skicklighetsspel eller turspel är en omtvistad fråga

För tio år sedan ville Andreas Hurtig bevisa att poker är ett skicklighetsspel. Vid den här tiden var Andreas den person som blivit dokumenterad med högst IQ i Sverige. Han ville framföra att hans höga IQ tillsammans med hans fotografiska minne var till hans fördel, och som för att ytterligare förbättra oddsen studerade han både psykologi och beteendevetenskap – två kunskapsfält som Andreas menade skulle hjälpa honom att förstå sina motståndare. Andreas åsikt var att det enda givna turmomentet i poker sker i given innan floppen. Likväl klassificerade Lotteriinspektionen poker som turspel vilket innebär att tillstånd krävs för att arrangera pokerturneringar om pengar.

Sex år efter att Andreas klivit upp på barrikaderna fastslog Högsta Domstolen (HD) att poker är ett spel som kräver sin beskärda del tur och skicklighet. Efter att HD analyserat pokerspelet Texas Hold’em ansåg de att det behövs mer tur än skicklighet i Texas Hold’em, men att behövs lika mycket skicklighet som tur i turneringar. Brytpunkten mellan tur och skicklighet beror således på spelets omfattning, det vill säga hur länge spelet pågår.

Utifrån endast Andreas och HD:s åsikter blir det svårt att avgöra huruvida poker är ett skicklighetsspel eller ej. Men någonstans i gränslandet dem emellan finns förmodligen svaret, att ju längre ett spel pågår desto mindre kan man förlita sig på turen. I det stora innebär detta att alla på kort sikt kan bli lyckosamma på poker, men över tid krävs skicklighet för att besegra sina motståndare. Om detta innebär att poker är ett skicklighetsspel, ja det är svårt att svara på.

På casinon hittar du fler tur- än skicklighetsspel, det är nog de flesta överens om. Både roulette och enarmade banditer handlar om tillfälligheter, och ingen kan peka på skicklighet i liknande spel. Blackjack är däremot ett bra exempel på hur poker kräver både tur och skicklighet. I Blackjack är du beroende av korten som du tilldelas, precis som i poker. Därför är det svårt att mäta tur kontra skicklighet på kort sikt – det går endast ur ett längre perspektiv.

skicklighetsspel